Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Ősbálna állkapocscsontjára bukkantak az Antarktiszon

2011.10.12. 12:47
Az eddig felfedezett valószínűleg legősibb, teljes mértékben vízi életmódot folytató ősbálna állkapocscsontját fedezték fel a Déli-sarkvidéken.

A kutatást végző argentin és svéd szakemberek alkotta csapatot irányító Marcelo Reguero paleontológus szerint a februárban talált, megkövesedett őscetállkapocscsont 49 millió éves. Evolúciós értelemben ez nem áll túl messze azoktól az 53 millió évvel ezelőttről származó előbálna-fosszíliáktól, amelyeket Dél-Ázsiában és egyéb melegebb éghajlatú területeken találtak.

Ezek az előbálnák kétéltűek voltak, vagyis a szárazföldön és a vízben is kitűnően boldogultak. A most felfedezett állkapocscsont tulajdonosa azonban a már teljes mértékben vízi életmódot folytató Basilosauridok családjába tartozott.

Ha a lelet megállja a helyét a tudományos vizsgálatok során, az azt fogja sugallni, hogy az ősbálnák sokkal gyorsabban kifejlődtek, mint azt korábban gondolták a szakemberek, akik jelenleg a mai India és Pakisztán területén élt, félig vízi életmódot folytató őseiktől származtatják őket.