Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Már 15 hónapos korban tapasztalható altruista viselkedés

2011.10.13. 08:32
Elsőként bizonyította egy tanulmány, hogy a gyerekek igen korán, már 15 hónapos korukban mutatják az altruizmus és a korrektség jeleit viselkedésükben.

A gyerekek a tesztek során különbséget tudtak tenni az étel egyenlő és egyenlőtlen elosztása között, és minél inkább hajlottak a korrektségre, az egyenlő elosztás elvére, annál nagyobb hajlandóságot mutattak kedvenc játékuk megosztására másokkal, azaz az altruista magatartásra.

Megállapításunk azt mutatja, hogy a korrektség és az altruizmus normája sokkal gyorsabban megjelenik a gyerekeknél, mint eddig gondoltuk - összegezte Jessica Sommerville kutatásvezető, a Washingtoni Egyetem pszichológus professzora.

A tanulmány eredményének jelentősége van az egyenlőségre és együttműködésre való nevelésben is. A korábbi kutatások 2 éves gyerekeknél mutatták ki, hogy képesek egymásnak segíteni, ami az altruizmus egyik jele, és csak 6-7 éves korú gyerekeknél a korrektségre való igényt. Sommerville, aki a gyerekek korai fejlődésének szakértője, azt feltételezte, hogy ezek a tulajdonságok már fiatalabb életkorban megjelennek.

A vizsgálatba munkatársaival 47 gyereket vont be, akik valamelyik szülőjük ölében ülve vettek részt a feladatokban. Először ellenőrizték a kutatók, hogy két legójáték közül melyik a kicsi kedvence. Ezt követően egy kívülálló megkérdezte, adna-e a baba neki is játékot. A gyerekek harmada altruista magatartást mutatva a kedvenc játékát nyújtotta át, másik harmada a kevésbé szeretett játékot és a fennmaradó harmad nem adott át játékot.

A másik tesztben azt nézték végig a gyerekek, amint egyenlő arányban osztanak szét sütit és tejet néhány résztvevő között, illetve egy másik kisfilmben azt, hogy egyvalaki többet kap a finomságokból. Az egyenlőtlen elosztáson való meglepődésük mértéke - ami a figyelmük odafordításának idejével mérhető - jelezte a korrektségre való igényüket. A kutatók úgy találták, hogy az altruista babák túlnyomó többsége (92 százaléka), akik kedvenc játékukat osztották meg, a korrektségre, egyenlő elosztásra is nagyobb igényt mutatott.