Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megfejtették a fekete halál genetikai kódját

2011.10.13. 10:39
Megfejtette egy nemzetközi kutatócsoport a fekete halál néven ismert, az 1300-as években Európában hatalmas járványt okozott Yersinia pestis baktérium teljes genetikai állományát.

A fekete halál a történelem egyik legpusztítóbb betegsége volt, áldozatait számos tömegsírban temették el. Ez az első alkalom, amikor egy egykori kórokozó genomját sikerült rekonstruálniuk a tudósoknak. Az elemzés eredményeként kapott teljes genomvázlat lehetővé teszi, hogy a baktérium időbeli változásait nyomon kövessék, ezáltal a mai fertőző betegségek megismerését is segíti.

A Halál tánca - Michael Wolgemut (1493)
A Halál tánca - Michael Wolgemut (1493)

Korábbi kutatások megállapították, hogy a Yersinia pestis baktérium egyik változata volt felelős azért a járványért, amely 1347 és 1351 között 50 millió áldozatot szedett Európában. Az eredmény ismeretében határozták el német, kanadai és amerikai kutatók, hogy szekvenálják a kórokozó teljes genomját.

A genetikai adatok azt mutatják, hogy ez a baktériumtörzs vagy -változat az őse valamennyi pestisbaktériumnak, amely ma világszerte előfordul. Minden ma zajló járványkitörést a középkori pestis leszármazottja okoz - mondta el Hendrik Poinar, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, a kutatócsoport tagja.

A DNS kinyerésének és szekvenálásának technikájában az elmúlt pár évben elért jelentős fejlődés lehetővé teszi, hogy az örökítőanyag igen idős mintáit is elemezhessék, és összetevőit meghatározhassák. A tanulmányhoz öt középkori áldozat fogbeléből vettek mintát, amelyekben korábban már kimutatták a Yersinia pestis jelenlétét a kutatók.

Yersinia pestis baktérium
Yersinia pestis baktérium

Az eltelt 660 év alatt a kórokozó genetikai térképe alig változott. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a Yersinia pestis kétféle úton jutott be az európai földrészre. A kórokozót 1347 novemberében hurcolták be Ázsiából Marseille-be, onnan a járvány Franciaország nyugati, majd északi részén keresztül érkezett meg Angliába. Mivel a Yersinia pestis más válfaját fedezték fel a hollandiai Bergen op Zoomban, a tudósok úgy vélik, hogy a kórokozó nem Franciaország felől, hanem északról, Norvégiából érkezett a Németalföldre.

A Yersinia pestis baktérium főként a patkányok bolháinak közvetítésével kerülhet át az emberre, de cseppfertőzéssel is terjed a betegség. Miután a bőr oxigénfelvételében zavar keletkezik, az gyakran sötétkék színt kap, innen ered a fekete halál elnevezés. A Yersinia pestis baktérium mai leszármazottai évente mintegy 2 ezer ember halálát okozzák világszerte.