Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Megugrott a radioaktív sugárzás Tokióban

2011.10.13. 16:14

Az egészségügyi határértéket megközelítő sugárzást mértek a japán főváros egy pontján – jelentette csütörtökön honlapján a BBC. Miután felfedezték a sugárzást Tokió nyugati részén, Szetagaja negyedben egy rövid járdaszakaszon lezárták a környező területet. Szakértők nem értették, hogyan lehet, hogy a sugárzás ilyen konkrétan körülhatárolható, kis területre terjed ki.

A japán hatóságok eleinte attól tartottak, hogy a Tokiótól kétszáz kilométerre lévő fukusimai atomerőmű márciusban megsérült reaktorából származó anyagokból keletkezett radioaktív esővíz gyűlhetett össze a háztetőn, és az csöpögött a járdára, de később felfedezték a sugárzás forrásait: egy lakóház pincéjében fadobozokban tárolt régi üvegeket, amik bizonytalan eredetű anyagot rejtettek. Az üvegeket és tartalmukat vizsgálják.

A tájékoztatás szerint a sugárzás mértéke óránként 3,35 mikrosievert, vagyis nem veszélyes az emberi egészségre. A Kyodo japán hírügynökség magyarázata szerint ha valaki egy éven át minden nap nyolc órát álldogálna az érintett járdaszakaszon, körülbelül 17 millisievert sugárzás érné. Az egészségkárosító sugárzás határértéke Japánban évi 20 millisievert. Az emberek többsége évente átlagosan 2 millisievert háttérsugárzásnak van kitéve.