Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nagyobb súllyal születnek a sok transzzsírt fogyasztó nők gyerekei

2011.10.13. 13:44
A chipsekkel és gyorsételekkel sok transzzsírt fogyasztó várandós nők gyerekei nagyobb testsúllyal jönnek világra - állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 1400 nő adatait elemezték. A követéses vizsgálatban 1999 és 2002 között, terhességük első és második trimeszterében töltöttek ki kérdőívet étkezési szokásaikról a résztvevők.

Juliana Cohen kutatásvezető, a Harvard egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmondta, hogy eredményük szerint a transzzsírok fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az átlagosnál vagy akár a normálisnál nagyobb születési súllyal jönnek világra az így étkező állapotos nők gyerekei. A tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazol, ám a felmérésben kapcsolatot találtak az anyai transzzsírfogyasztás és a gyerek születési súlya között.

úlAz eredmény érdekessége, hogy az állapotos nők gyakran éppen ezekre a típusú ételekre vágynak, amelyek emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterin szintjét.