Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Európa legteljesebb őshüllőmaradványát találták meg Németországban

2011.10.14. 15:27
Európa-szerte a legjobb állapotban megmaradt őshüllő-kövületre találtak Németország déli részén, Bajorországban.

Az egyelőre név nélküli therapoda 98 százaléka maradt fenn, így világszerte ez az egyik legteljesebb lelet - mondta Oliver Rauhut, a bajor régészeti és geológiai gyűjtemény konzervátora.

A 72 centiméter hosszú fiatal állat maradványait az alsó-bajorországi Kelheimben találták. A lelet azért is tudományos szenzáció, mert fiatal állatot nagyon ritkán találnak, ráadásul ennek a példánynak bőr- és szőrdarabjai is fennmaradtak. A különleges fosszília október 27-én kerül közönség elé Münchenben, az ásványtani napokon.

A 135 millió éves fosszíliában a csontok és az anatómiai részletek nagyon jól megőrződtek. Azt, hogy az állat milyen idős volt elpusztulásakor, nehéz megállapítani: erre a koponya nagyságából, a csontok arányából és felszínéből következtetnek. A kutatók számára azért nagy jelentőségű egy-egy fiatal dinoszaurusz maradványainak fellelése, mert ezek vizsgálatából jobban megérthetők és felderíthetők az evolúciós mechanizmusok.

A theropodák csoportjához tartozó leletekre nagyon ritkán bukkannak a régészek. A fajok nagy részét csak töredékben fennmaradt maradványokból ismerik a szakértők. A kövületet Németország kulturális kincsévé nyilvánították. Ezáltal drasztikusan csökken financiális értéke és az őshüllő nem hagyhatja el az ország területét.