Márk
13 °C
28 °C

A dohányzó nőknél előbb jön a menopauza

2011.10.17. 11:59
Egy évvel előrehozhatja a nőknél a menopauzát, ha dohányoznak - közölték a Menopause című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban kutatók.

A mostani metaelemzésben több korábbi felmérés adatait tekintették át és összegezték. Az eredeti vizsgálatokba mintegy hatezer nőt vontak be az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Törökországban és Iránban.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy a nemdohányzó nőket 46 és 51 éves koruk között érte a változókor, míg a dohányosoknál 43 és 50 év között jelentkezett a menopauza, amely során a nők petefészkében megszűnik a peteérés.

A metaelemzés másik részében öt olyan tanulmány adatait összegezték, amelyekben 50 vagy 51 éves kort szabtak meg az úgynevezett korai menopauza határaként. Kiderült, hogy a dohányzó nőknél 43 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett korainak számító menopauza nem dohányzó kortársaikhoz képest.

A korai és a késői menopauza is egészségügyi kockázatot hordoz. A későn érkező változókor növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, míg a korai menopauzát kapcsolatba hozták a csontritkulás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb rizikójával.