György
16 °C
24 °C

Majdnem eljött a világvége 1883-ban?

2011.10.18. 15:50

1883. augusztus 12-13-án a mexikói Zacatecas obszervatóriumában egy csillagász, José Bonilla különleges jelenséget figyelt meg: a Nap előtt elvonuló törmelékszerű objektumokat, porfelhővel körülvéve. Megfigyeléseit a francia L'Astronomie című szaklapban tette közzé három évvel később, de a kortárs csillagászok nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, vulkáni hamunak, nagy magasságban repülő madárrajnak vélve a jelenséget.

125 évvel később a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói újra elemezték Bonilla mérési eredményeit, összevetve azokat azzal a tudással, amit a csillagászok azóta felszedtek magukra. Azt állítják, a XIX. századi asztronómus valószínűleg egy felrobbant üstökös maradványait figyelte meg, amelyek igen közel, alig pár ezer kilométerre húztak el a Földtől.

Bonilla két nap alatt 450 objektumot számolt meg a távcsövével, a kutatók szerint ezek 50-800 méter közötti átmérőjűek voltak, és 600-8000 kilométerre voltak a Föld felszínétől a pályájuk legközelebbi szakaszán. Ilyen méretű aszteroidák ütközése a Földdel a Tunguzka-eseményhez hasonló méretű kataklizmát okoz. A mexikói csillagászok szerint az ütközés a törmelékkel két nap alatt háromezer Tunguzkával járt volna, ami jó eséllyel kipusztította volna az emberi civilizációt.

A szakma szkeptikus az elmélettel kapcsolatban. Az 1883-as esemény legrejtélyesebb része, hogy senki más nem látta az üstökös maradványait. Ezt még megmagyarázná az, hogy ha nagyon közel volt a jelenség a Földhöz, azt csak azon a szélességi fokon lehetett észlelni, ami felett történt. Itt pedig Mexikó mellett a Szahara, Észak-India és Délkelet-Ázsia helyezkedik el, ahol akkoriban nemigen voltak obszervatóriumok.

Az erősebb ellenérv az, hogy két nap alatt a Föld 2,5 millió kilométert tesz meg, így ha két napig tartott a törmelék elvonulása, és az valóban pár ezer kilométerre közelítette meg bolygónkat, az üstökös kisebb darabjainak és a körülötte levő porfelhő egy részének mindenképpen be kellett volna csapódniuk a Föld légkörébe. Ennek pedig világszerte látványos meteorzáporokkal, hullócsillag-esőkkel kellett volna járnia, azonban semmi ilyesmiről nem maradtak feljegyzések.