Géza
-12 °C
-4 °C

Torzszülött a kaliforniai egyszemű cápa

2011.10.19. 09:23

A furcsa lényekről szóló tudósításokat az emberek nagy része fenntartásokkal fogadja, akár a jetiről, akár egy harmincméteres tintahalról van szó. Az egyszemű albínó cápáról szóló friss hírek azonban nagyon is hihetőnek tűnnek. A küklopsz cápa idén nyáron került elő az anyja hasából a Kaliforniai-öbölben, és mostanra fejeződött be a furcsa lény vizsgálata – írja a LiveScience.

A bizarr lényt a mexikói Centro Interdisciplinario de Ciencias del Mar intézet tudósai vizsgálták meg, és a napokban bejelentették, hogy az állat szemében lévő fényérzékeny sejtek működőképesek voltak. Röntgennel is átvilágították a cápát, a kutatók többek között e vizsgálat eredményeiről is tudományos cikket közölnek néhány hét múlva. A kutatók szerint a sporthorgászok aligha találkozhatnak ilyen egyszeművel, mert a torz teremtmény a megszületése után nem sokáig maradt volna életben. Eddig kevesebb mint ötven hasonló abnormális cápát jegyeztek fel a tudósok.

Ön mit tenne, ha találkozna a barátságos küklopsz cápával?
Ön mit tenne, ha találkozna a barátságos küklopsz cápával?

Az egyszeműség ritka jelenség, de néha embereknél is előfordul. 1985-ben Izraelben egy koraszülött lány jött világra orr nélkül, egyetlen szemmel az arca szélén. Súlyos agyi problémái miatt az orvosok csak fél óráig tudták életen tartani.

2006-ban egy szintén orr nélkül, egyetlen szemmel szültetett kiscica foglalkoztatta a világot, akkor a sajtó  napokig azzal foglalkozott, hogy az állat valódi vagy csak egy Photoshop-művész kreálmánya. Egy állatorvos végül igazolta, hogy születési rendellenesség miatt torzult el a cica, amely egyetlen napot élt.