Márk
13 °C
28 °C

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra?

2011.10.21. 17:08

Negyven fölött a férfiaknál évente hét százalékkal csökken az apaság esélye – állítják brazil kutatók, akik vizsgálataikat az Amerikai Orvosi Reprodukciós Társaság éves közgyűlésén ismertették Floridában.

Mint a kutatásokat irányító Paula Fettback, a Sao Paolo-i Huntington orvosi reprodukciós központ orvosa vizsgálataik célját ismertetve, elmondta: a nők esetében közismert, hogy életkoruk miként befolyásolja a termékenységüket. Az apai életkor szerepével ugyanakkor senki sem foglalkozott, holott növekszik azon férfiak száma, akik negyven fölött, vagy még későbbi életkorban vállalkoznának az apaságra – írja a Daily Telegraph online kiadása.

A kutatók 570 olyan párt vizsgáltak, akik lombikbébi programban vettek részt a klinikán 2008 márciusa és 2011 áprilisa között. Hogy kizárják a nők korának negatív hatását, kizárólag olyan eseteket vizsgáltak, amikor fiatal, egészséges asszonyok adományozták a petesejteket. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a fogamzással sikertelenül próbálkozó csoportban szignifikánsan magasabb volt a férfiak kora, mint ott, ahol létrejött a terhesség. A korral csökkent a hímivarsejtek száma és minősége.

Kis esetszám

További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogyha a férj betöltötte a 41. életévét, a párnak mindössze 60 százalékos az esélye a fogantatásra. Az elemzések kimutatták, hogy minden további évvel mintegy 7 százalékkal csökken a terhesség létrejöttének a valószínűsége, és mire az apaságra vágyó férfi betölti a 45. életévét, mindössze 35 százalék az esély.

Charles Kingsland, a Brit Reprodukciós Társaság vezető szakembere viszont óvatosságra int a tanulmánnyal kapcsolatban, mondván, hogy retrospektív, kis esetszámra korlátozódó vizsgálatról van szó. Mint kiemelte, a férfiakban naponta termelődnek spermiumok, míg a nők a petesejtek meghatározott „készletével" születnek, amelyek állagára kihathat az egészségtelen táplálkozás, dohányzás, vagy túlsúly.

„A fiatal korban vállalt apaságnak sok előnye van, mindenekelőtt az, hogy az embernek sok az energiája. Legalább ennyi az előnye az idősebb korban vállalt apaságnak is, amikor az ember bölcsebbé, türelmesebbé válik, s nagyobb stabilitást, pénzügyi biztonságot nyújthat a családjának" – vélekedett Charles Kingsland.