Márk
13 °C
28 °C

A tesztoszterontól színesek és erősek a csíkos guvatfürj tojói

2011.10.21. 15:46

Egyes madárfajoknál, például a csíkos guvatfürjnél a tojók viselnek pompás tollazatot, és ők udvarolnak a hímeknek. Ennek hátterében a legújabb kutatások szerint a tesztoszteron nevű hormon áll.

A magas tesztoszteronszintű guvatfürjtojók színes tollazattal rendelkeznek, nyakukat pedig különösen nagy, élénk fekete színű folt díszíti, amely igencsak vonzóan hat a hímekre.

Turnix Suscitator
Turnix Suscitator

A Max Planck Intézet ornitológusai a délkelet-ázsiai madarakon végzett kutatások során megállapították, hogy a futómadarak testi ereje is nő a hormonkoncentráció következtében.

A csíkos guvatfürj egyike annak a kevés madárnak, amelynél felcserélődtek a nemi szerepek: a tojók az agresszívabbak, nagyobbak és erősebbek. Emellett több partnerük is van, az utódokról pedig a hímek gondoskodnak.

A kutatók egy éven át figyelték a madárpárokat, és rendszeresen vérmintát vettek tőlük. A tojókkal ellentétben a hímeknél nem találtak összefüggést a tesztoszteron, a tollazat színe és a testsúly között.

A kutatók a következőkben azt tervezik megvizsgálni, hogy milyen szerepet játszik a tesztoszteron a különböző testi és viselkedési mintázatok kialakulásában.