Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rosszul fizetik az orosz mérnököket, zuhannak a műholdak

2011.10.21. 13:36
Oroszország főügyésze szerint az alacsony fizetést kapó tudósok motivációhiánya miatt következnek be azok az űrhajózásii balesetek, amelyek már súlyosan veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomás jövőjét.

A főügyészi vizsgálatok szerint az állami Roszkozmosz űrügynökség és dolgozói tehetők felelőssé azért, amiért augusztus 24-én lezuhant egy Progressz teherűrhajó, és mert augusztus 18-án rossz pályára állították Oroszország legnagyobb műholdját. A főügyész szeretné megbüntetni a balesetek okozóit.

Az orosz űrhivatal áprilisban már kapott egy hatalmas pofont, amikor menesztették Anatolij Perminov volt vezérigazgatót. A Roszkozmosz elfogadta az őt ért kritikákat, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatal alulfinanszírozott, spártaiak a körülmények, alacsonyak fizetések, és emiatt a legtehetségesebb fiatal mérnökök inkább nyugati cégekhez szegődnek.

Perminovnak többek között azért kellett távoznia, mert tavaly lezuhant három navigációs műhold, amelyekkel az amerikai GPS orosz riválisát akarták létrehozni. A Roszkozmosz ideiglenesen a rakétakilövéseket is leállította. Kérdéses, hogy az oroszok képesek-e biztonságosan embert juttatni a világűrbe.

Ha novemberig nem oldják meg a Nemzetközi Űrállomás megközelítésére használt Szojuzok problémáját, akkor az amerikai űrügynökség, a NASA akár úgy is dönthet, hogy – az elmúlt tíz évben először – üresen hagyja az űrállomást.

Biztató, hogy a Roszkozmosz október 3-án sikeresen fellőtt egy Szojuzt, így november 14-re ki is tűzték az űrállomás következő legénységének fellövését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft