Csapatban csajoznak a delfinek

2011.10.26. 09:01

A zoológusok a Port Stephens-i delfinek párzási szokásait figyelték meg. Mint kiderült, azok a hímek, amelyek felülkerekedve a nemi vetekedésen érdekközösséget alkottak, több utóddal büszkélkedhettek, mint magányosan portyázgató társaik. Ezeket a csoportokat általában két-három-négy hím alkotta, és nagyfokú eltérés mutatkozott abban, hogy mennyire voltak szilárdak az érdekközösségek: némelyik szövetség csak egy szezonon át maradt fenn, de voltak olyanok, amelyek több évig.

Mint a kutatást irányító Jo Wiszniewski rámutat, a társulások tagjai nagyfokú toleranciáról, együttműködésről, valamint koordinációról tettek tanúbizonyságot.

A delfinek és más emlősök közötti szövetségek létrejöttét már korábbi kutatások is kimutatták, de arra nem volt bizonyíték, hogy ezek a társulások miféle előnyökkel járnak. Most első ízben sikerült megfigyelni, hogy minél több társsal szövetkezik egy hím, annál sikeresebb az utódnemzésben.

"Azt derítettük ki, hogy ebben a populációban az utódokkal rendelkező hímek többsége nagy szövetségek tagjai voltak. Ezek az eredmények megmagyarázzák, hogy bizonyos fajok hímjei azért társulnak, hogy javítsák párzási esélyeiket" - mondta el Jo Wiszniewski. A szövetségek tagjai, ha segítik társaikat, egyben saját párzási esélyeiket ronthatják. Ez viszont arra utal, hogy a delfinek esetében igen magas szintű a kölcsönös tolerancia és együttműködés. A delfineknél megfigyelt kooperálási készség és tolerancia nem jellemző az állatok többségére. A kutatás azért fontos, hogy megérthessük, miként működnek ezek az összetett kapcsolatrendszerek.  • Hírek
  • Hírek