Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Északi fényt láttak az Egyesült Államokban

2011.10.26. 15:02

Több millióan látták helyi idő szerint hétfő este Kanadában, illetve az Egyesült Államok néhány államában az északi fényt. A természeti jelenséget amatőr csillagászok és a NASA kamerái is megörökítették. A sarki fényt a sarkoktól ennyire távol nagyon ritkán, évtizedenként átlagosan egyszer szokták csak megfigyelni. A jelenséget most az USA középső részein, Kentucky, Arkansas és Georgia államokban is látták (Georgia északi határa nagyjából a Földközi-tenger marokkói partvidékével van egy vonalban).

A sarki fény nagyjából 15-20 percen át volt látható az éjszakai égbolton, este fél kilenctől kezdve, és az északi országokban tapasztalhatónál jóval élénkebb színekben játszott. A NASA szakértői észlelték a fényjelenséget kiváltó, közepes méretű napkitörést. A kitörésből származó részecskék, amelyek a sarki fényt okozzák, az előrejelzéshez képest nyolc órával korábban érték el a Föld légkörét, ez összefüggésben lehet azzal, hogy nem a megszokott területek felett vált láthatóvá a jelenség.

A sarki fényt a Föld légkörébe bejutó töltött részecskék (leggyakrabban napkitörésekből származó protonok és elektronok) okozzák. A napszél által szállított részecskék nagy részét eltéríti a Föld magnetoszférája, az északi és déli mágneses pólusok környékén azonban be tudnak jutni a légkörbe, itt ütköznek a légkör atomjaival, és ionizálják azokat. A levegőben levő oxigén- és nitrogénatomok fénykibocsátással térnek vissza a normál állapotukba, az oxigén zöld és vörös, a nitrogén kék és lila fényt sugároz. A száz kilométeres magasságban bekövetkező kölcsönhatások a felszínről élénk színű, változatos formájú fényfüggönyként láthatók.

Különösen erős naptevékenység képes a földi magnetoszférában olyan viharokat kavarni, amelyek hatására az északi és déli sarkkörtől távolabb fekvő területek felett is létrejön a sarki fény. A napszél töltött részecskéi képesek károkat okozni műholdakban, illetve elektromos hálózatokban is; a NASA szakértői szerint a mostani kitörésnek nem voltak ilyen hatásai.