Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Idős emberek genomjában keresik a hosszú élet titkát

2011.10.26. 22:15 Módosítva: 2011.10.26. 22:16
Száz évesnél idősebb emberek teljes DNS-térképében keresik a titkot. A tét a hosszú élet receptje, és tíz millió dollár.

Száz, legalább száz évet megért embert keresnek amerikai kutatók szerdán ismertetett programjukhoz, amelyben a legidősebbek teljes genetikai állományát, genomját térképezik fel.

A szakemberek azt remélik, hogy az egészségesen igen idős kort megért emberek DNS-e ötletekkel szolgálhat arra, hogy miben áll a hosszú élet titka.

Az Archon Genomics a honlapján is meghirdette X Prize elnevezésű versenyét, amelyben 10 millió dollárt (mintegy 2 milliárd forint) kínál azoknak a kutatóknak, akik elsőként fejtik meg száz 100 évesnél idősebb ember teljes genetikai kódját. A zsűri döntéséhez vizsgálja és figyelembe veszi az elkészült genommeghatározások pontosságát és teljességét, valamint a szekvenálás gyorsaságát és költségét is.

Craig Venter, a DNS-meghatározás úttörője, a verseny társelnöke szerint a projekt még csupán az első lépés a hosszú és egészséges élet genetikai titkainak feltárásában. "10 ezer genomra van szükségünk, nem 100-ra ahhoz, hogy elkezdjük megérteni a genetika, a betegségek és az egészség közti kapcsolatot" - hangsúlyozta Craig. Teljes genetikai állományunk nemcsak a fehérjéket kódoló génszakaszokat tartalmazza, hanem a szabályozásban részt vevő régiókat és a feleslegesnek tartott, "junk" DNS-darabokat is.

Minél több teljes genomot ismernek meg a kutatók, annál nagyobb eséllyel találhatják meg azokat a genetikai jellemzőket, amelyek védenek a különböző betegségek ellen, vagy általában lassítják az öregedési folyamatokat. A százon túliak DNS-ében rejlő védő jellemzők még a nem éppen ideális életvitelt is ellensúlyozhatják - véli Nir Barzilai, a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatója, aki saját korábbi vizsgálataiból vonta le következtetését.

Ebben a hónapban egy másik hasonló program is elindult az Egyesült Államokban. A San Diegó-i Scripps Health Wellderly Study elnevezéssel indította el projektjét, amelyben ezer 80 évesnél idősebb ember teljes genomszekvenciáját elemzik.