Márk
13 °C
28 °C

Már az óvodások is a többséghez igazodnak

2011.10.26. 21:07

Az óvodában is érvényesül a csoportnyomás, már a négyévesek is a többségi véleményhez igazodnak kortársaik körében. A lipcsei Max Planck Intézet (MPI) kutatóinak vizsgálatai szerint a kisgyerekek akkor is hajlandóak meghajolni a többségi vélemény előtt, ha valójában rossznak tartják is. A szakértők szerint ennek hátterében bizonyos alapvető szociális meggondolások állnak, melyek célja a csoportelfogadás.

Összesen 24 oviscsoport 96 négyévesével végezték kutatásaikat a tudósok. Képeskönyveket osztottak ki közöttük, melyek egynegyedében más képek szerepeltek. A megváltoztatott képeket kapott gyerekek végül beszélhettek három kortársukkal, akik az eredeti képeket szemlélték. Az MPI szerint az eredmény egyértelmű: 24 óvodásból 18 idomult a csoport többségének véleményéhez, holott az tudásuk szerint egyértelműen hibás volt.

Második lépésként a kicsik elmondhatták véleményüket négyszemközt a felnőtt csoportvezetőnek. A 18 négyévesből csak nyolcan ragaszkodtak a csoport többségi véleményéhez. A szakértők a jelenséget a beilleszkedés vágyával magyarázzák.

"Már a négyévesekben él egy bizonyos csoportkényszer, amelynek szociális okokból engedelmeskednek" - mondta el Daniel Haun, az MPI kutatója. A szakértő szerint az alkalmazkodáshoz való készség a gyermekeknél fejlődéspszichológiai szempontból fontos szerepet játszik a kultúrspecifikus viselkedésmódok elsajátításában. A vizsgálatot összegző tanulmány a Child Development című szaklapban olvasható.