Edina
-12 °C
-3 °C

Öt évig is képes megőrizni a nőstény kígyó a hímivarsejteket

2011.10.26. 12:02

Egy nőstény kígyó öt éven át megőrizte testében a hímivarsejteket, mielőtt életet adott a szaporulatnak – írja a Linné Társaság folyóiratában a Biological Journal of Linnean Societyben megjelent tanulmány.

A nyugati gyémántcsörgőkígyó (Crotalus adamanteus) egy példányát 2005-ben fogták be Floridában, majd öt éven át egy magánszemély tulajdonában volt anélkül, hogy más kígyókkal érintkezett volna. Tavaly év végén a hüllő váratlanul 19 kis kígyónak adott életet.

Warren Booth, az Észak-karolinai Állami Egyetem zoológusa, aki a szűznemzést kutatja, DNS-mintát vett a kígyótól és kicsinyeitől. A vizsgálatok kimutatták, hogy szó sincs szűznemzésről, mivel a kis kígyók olyan géneket hordoztak, amelyekkel az anyjuk nem rendelkezett. Ebből a kutató arra a következtetésre jutott, hogy a kígyó még fogságba ejtése előtt párosodhatott, majd öt éven át megőrizte szervezetében a spermiumokat.

Korábbi vizsgálatok alapján már feltételezték a tudósok, hogy a hüllők képesek megőrizni a hím ivarsejteket, azonban a mostani az első eset, amikor genetikai vizsgálatok támasztották alá a hipotézist. A kutató úgy véli, hogy öt évnél tovább is fennmaradhatnak a spermiumok. Hogy mennyi ideig, azt egyelőre senki sem tudja.