Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A káposztától erős lesz az immunrendszer

2011.10.27. 09:35
A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában.

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. A reklámok az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy a szervezet védelme érdekében a legfontosabb teendő a rendszeres zöldségevés.

A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban a belek felszínén.

A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek, speciális fehérvérsejtek sorakoznak.

A kutatók felfedezték, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.

Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
„Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is, de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben" – közölte a professzor. A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.