A tüdőszűrés mit sem ér a rák ellen

2011.10.27. 11:31
Nem volt nagyobb a túlélési esélyük azoknak az embereknek, akik mellkasröntgennel végzett tüdőrákszűrésen vettek részt azokhoz képest, akik nem - állapították meg amerikai kutatók.

A Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz 150 ezer embert követtek nyomon négy éven át. A résztvevők 10 százaléka volt aktív dohányos, a többiek fele korábban cigarettázott, de abbahagyta, másik fele pedig sohasem dohányzott.

A vizsgálat kezdetén a bevont emberek egyik fele mellkasröntgennel végzett tüdőszűrésen vett részt, a többiek nem. Az adatok értékelésénél négy év elteltével a tüdőrák miatt bekövetkezett halálozások arányában nem találtak a szakemberek számottevő különbséget a két csoport között.

A kutatók úgy vélik, hogy bár több rákos esetre bukkannak rá mellkasröntgennel, mint anélkül, nem diagnosztizálják azokat elég korai stádiumban ahhoz, hogy az hatással lenne a túlélésre. A tanulmány eredménye meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a mellkas-radiográfiás tüdőrákszűrés nem hatékony - értékelte a felmérést Harold Sox, a Dartmouthi Orvosi Egyetem munkatársa.  • Tippek
  • Árfolyam