György
14 °C
24 °C

Az EU pénzéből óvják meg Pompeji romjait

2011.10.27. 13:36
Az Európai Unió 105 millió euróval (mintegy 30 milliárd forinttal) járul hozzá a világörökség részét képező Pompeji romjainak megóvásához.

Az Európai Bizottság megakadályozza a pompeji romok további pusztulását, a testület biztosítja a Nápolyhoz közeli épületegyüttes karbantartásához szükséges összeget - közölte szerdán Rómában Johannes Hahn, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa.

A legalább négy éven át tartó helyreállítási munkákat uniós részről folyamatosan ellenőrzik. Erre Giancarlo Galan olasz kulturális miniszter szerint azért van szükség, hogy a pénzt megfelelően költsék el. A Pompeji számára megnyitott segélykeret része annak az egymilliárd eurós uniós programnak, amelyből örökségvédelmi projekteket támogatnak főleg Dél-Olaszországban.

A 66 hektáros, egyedülálló régészeti területnek a legapróbb részekig folyamatosan gondozásra van szüksége, amelyhez eddig hiányzott a pénz. Az utóbbi években jelentős károkat szenvedtek a romok, az állagromlásra, a karbantartás elégtelenségére számos alkalommal felhívták már a figyelmet a régészek.

A Nápolyhoz közeli romvárosban, amelyet turisták milliói keresnek fel évente, már tavaly beomlott néhány épület, köztük a Schola Armaturarum. Ebben a freskókkal díszített épületben készültek fel a gladiátorok a harcra. Legutóbb a múlt héten dőlt össze egy két méter hosszú ókori falszakasz a porta di Nola kapu közelében a heves viharok és esőzések következtében.

Sandro Bondi előző kulturális miniszter idén tavasszal azért mondott le, mivel sok bírálat érte azért, hogy nem tett eleget az olasz régészeti kincsek védelméért. Utódja, Giancarlo Galan hivatalba lépésekor a korábbiaknál több erőfeszítést ígért Pompeji megóvására.