Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl sok a nikotin az e-cigiben

2011.11.02. 13:40
A genfi egyetem kutatói szerint elektromos cigaretták ugyanannyi nikotint adnak le, mint a normál dohányáruk.

Eddig hasonló vizsgálatokat gyakorlatlan dohányosokkal végeztek, akiknek a laborban néhány slukkot kellett szívniuk az elektromos cigarettából. Az ilyen kutatások résztvevőinek vérében semmi nikotint vagy csak nagyon keveset találtak - mondta el Jean-Francois Etter, genfi szakértő.

Etter szerint azonban bizonyos szintű tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy helyesen használják az e-cigarettát. Ezért munkatársaival harminc egykori dohányos bevonásával végezték a kutatást. A résztvevők jelenleg szokásszerűen használnak elektromos cigarettát.

A European Respiratory Journal című szaklapban bemutatott tanulmány szerint ezek a fogyasztók átlagosan 150 slukkot szívnak az elektromos cigarettából. Az eredmények szerint a testben ugyanannyi kotinin (a nikotin lebomlási terméke) halmozódott fel, mint a hagyományos dohányosokéban.

A tesztelt elektromos cigaretták kétszer annyi nikotint tartalmaznak, mint más póteszközök, például a nikotintapasz. Etter szerint a közegészségügyi hatóságoknak is fontos lenne tudniuk, milyen mennyiségeket tartalmaznak az elektromos eszközök, mert használatuk mellett a dohányosok ugyanúgy nikotinfüggők maradnak, csak nincsenek kitéve a dohányban található további négyezer mérgező anyag káros hatásainak.