Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Nem akadály a kor a sejtek megújításában

2011.11.02. 16:31
Kilencven évesnél idősebb emberek sejtjeit programozták vissza francia kutatók olyan őssejtekké, amelyek megkülönböztethetetlenek voltak az embriókban található őssejtektől.

A sejtek kora határozottan nem jelent akadályt a visszaprogramozásban - hangsúlyozta Jean-Marc Lemaitre, a Montpellier-i Egyetem funkcionális genomikai intézetének kutatója, a tanulmány vezetője. A humán embrionális őssejtek potenciálisan a test bármely sejtjévé képesek átalakulni, ezért azt az ígéretet hordozzák, hogy egykor a jövőben ilyen sejtekből származó, laboratóriumban növesztett szövetekkel helyettesíthetik a megbetegedett szöveteket, vagy akár teljes szerveket is.

Az embriókból nyert őssejtek alkalmazása azonban etikai aggályokat vet fel, ezért a kutatók más utakat keresnek. Elvileg a felnőtt testi sejtek visszaprogramozásából létrejövő indukált pluripotens őssejtek vehetik át az embrionális őssejtek szerepét, ám az eddig használt módszerekkel idős vagy nagyon idős emberektől vett sejteket nem sikerült hatékonyan iPS sejtekké alakítani.

Lemaitre és kutatócsoportja az új technikában két, az átalakulási folyamathoz szükséges faktort más alkotókra cserélt ki, az úgynevezett NANOG és LIN28 összetevőkre. Az új koktéllal végzett kísérletek sikeresek voltak, a 74 és 101 éves kor közötti emberektől vett sejtek a folyamat végére olyan tulajdonságokkal bírtak, mint az embrionális őssejtek.