Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Túlélte a műtétet az egyetlen fehér kivi

MTI/Index
2011.11.02. 11:41
Az egyetlen ismert fehér színű kivi sikeresen túljutott azon a műtéten, amelynek során köveket távolítottak el a begyéből Új-Zélandon.

Több mint egy hete a természetvédelmi őrök arra lettek figyelmesek, hogy a hat hónapos északi-szigeti barna kivi (Apteryx mantelli), Manukura nem eszik. Röntgen segítségével kiderítették, hogy két nagy kő zárta el a bélrendszerét.

Az új-zélandi Wellingtoni Kórház állatorvosai két külön műtét során lézer segítségével összetörték a köveket. A műtét alatt hirtelen lelassult a madár szíve, ez kissé megijesztette a műtétet végző csapatot – számolt be a részletekről a Manukura otthonául szolgáló Pukaha Mount Bruce természetvédelmi központ a BBC hírportálja szerint.

A fehér madár azonban túljutott a nehézségeken, és már karanténban lábadozik, a többi állattól elzárva. A kivik, mint minden madár, emésztésüket segítendő köveket nyelnek le. Úgy tűnik azonban, hogy Manukura többet nyelt le, mint amennyit a gyomra elbírt.

Manukura a tizenharmadik kivi, amely fogságban született idén a központban. A különleges madár nem albínó, a barna kivik között nagyon ritkán, de előfordul olyan genetikai mutáció, ami miatt fehér színű lesz a tollazatuk.