Köhögéssel terjed a kanyaró

2011.11.03. 14:26

Sikerült analizálni német kutatóknak, miért annyira fertőző a kanyaró: a vírus a levegőben terjed. A langeni Paul Ehrlich Intézet (PEI) szakértői megállapították, hogy a tipikus kanyarós köhögés során az apró részecskék a környezetbe jutnak, az ott állók pedig belélegzik azokat.

„Megdöbbentő, hogy eddig nem volt részleteiben ismert, hogyan jut a szervezetbe a vírus" - írják a kutatók a Nature című szaklapban megjelent tanulmányukban. Az ismert volt, hogy a vírusok egy bizonyos receptor segítségével fertőzik meg a légutak sejtjeit. Ezek a vírusfertőzött sejtek aztán a nyirokcsomókon keresztül vándorolnak a szervekbe, ahol osztódnak. Az azonban, hogyan jutnak vissza a kórokozók a légutakba, hogy aztán kikerüljenek a környezetbe, eddig nem volt ismert.

Michael Mühlebach, a PEI kutatója egyesült államokbeli, kanadai, szingapúri és franciaországi kollégáival fejtette meg a titkot: azonosították a felelőst a Nectin-4 nevű transzmembrán-proteint. „Ez a felismerés akár abban is segíthet, hogy jobban bevethessük a kanyaró vírusait a rákterápiában" - közölte a PEI. A tanulmányok ugyanis rámutattak, hogy az apró részecskék hatására csökkennek a tumorok: ha a tumorokban osztódnak, ezzel azok sejtjeinek halálát okozzák.

Világszerte 120 ezer ember hal meg évente a kanyaró következtében.  • Hírek
  • Hírek