Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Műtéttel kékre cserélhető a barna szem

2011.11.03. 15:09
Dr. Gregg Homer, a Stroma Medical in California munkatársa azt állítja, speciális frekvenciára állított lézerek segítségével kék színűre tudja módosítani a barna szemeket. Az eljárást Lumineyes névre keresztelte.

A beavatkozás során lézer távolítja el az írisz felső rétegéből a melanint, ami a szem szivárványhártyájának barna színét adja. A kék szín a műtét után két-három hét alatt alakul ki, a beavatkozás mindössze 20 másodpercig tart. Ez a megoldás alternatívát jelenthet azoknak akik világosabb szemeket szeretnének, de nem akarnak kontaktlencséket hordani.

Visszafelé nem megy

Dr. Homer szerint az eljárás, bár fejlődött az elmúlt tíz évben, nem visszafordítható, mivel a barna szövet nem tud regenerálódni. Ha minden terv szerint alakul, a műtét 18 hónapon belül elérhető lesz az Egyesült Államokon kívül, Amerikában pedig három év múlva. Az operáció várhatóan 3000 fontba kerül majd.

A Daily Mail értesülései szerint már százak vették fel az orvossal a kapcsolatot, mert szeretnének ilyen műtétet. “Ők úgy gondolják, a szem a lélek tükre. A kék szem átlátszó, mélyen bele tudsz nézni, míg a barna szem átlátszatlan” – állítólag ezért várják sokan, hogy szembenézhessenek a lézerrel.

Doug Daniels a Stroma Medical igazgatója elismerte, hogy nem volt biztos abban, hogy működhet a dolog, amikor Dr. Homer először beszámolt neki a furcsa szemműtétről. “Nagyon szkeptikus voltam, de már régen megtanultam, hogy minden jó ötlet istenkáromlással kezdődik” - mondta a brit bulvárlapnak.

Minden kék szemű mutáns

A szemszín örökletes tulajdonság, a barna szemek dominánsak, míg a kékek receszívek. Kék színű pigmentek valójában nem léteznek, a kék szemű embereknek is barna pigmentjeik vannak, csak nagyon kis mennyiségben. A hosszabb hullámhosszú fényt elnyeli a szemfenék, míg a rövidebbeket visszaveri - ennek köszönhetően látjuk másnak a szemszíneket.

2008-ban a University of Copenhagen tudósai rájöttek, hogy minden kék szemű ember egyetlen, 6-10 ezer évvel ezelőtt élt őstől származik, akiben kialakult ez a mutáció. A kutatást vezető Eiberg professzor szerinte előtte minden embernek barna szeme volt. A barna szemek kékké mutálósása sem pozitív, sem negatív dolgot nem jelent evolúciós szempontból. Ez a hajszínhez hasonlóan olyan mutáció, ami nem növeli, vagy csökkenti az ember túlélési esélyeit.