Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Tökéletes duetteket énekelnek az ökörszemek

2011.11.04. 10:54
Az ecuadori bambuszerdőkben honos parányi énekesmadár, a laposfarkú ökörszem hímje és nősténye képes minden részletében kidolgozott duetteket énekelni: a szinkron olyannyira tökéletes, hogy úgy hangzik, mintha egyetlen madár énekelne. Most fény derült arra, hogyan érik ezt el.

Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy az egyes madarak énekrészei kódolva vannak az agyukban, és ha a pár egyik tagja rázendít, a másik folytatja a saját passzusaival. Eric Fortune, az amerikai Johns Hopkins Egyetem biológusa és kollégái azonban felfedezték, hogy mindkét fél agyában kódolva van az egész dal, nem csak saját részeik - írja a Science magazin.

Az ilyen gyorsan váltakozó dallamrészekből álló duettet szaknyelven antifonális éneknek hívják. Fortune csapata több mint 1000 ökörszemdalt vett fel és elemzett, ezek közt voltak antifónák, valamint hímek és tojók szólói is. A hímek éneke változatosabb volt, de a duettek folyamán több hibát is elkövettek. Kimaradásuk esetén a tojó folytatta az éneket, majd a hím újra becsatlakozott. Fortune szerint a tojók így tesztelik a hímeket.

Három párat be is fogtak, és altatásban vizsgálták agyukat, miközben lejátszották nekik saját és partnerük énekét, valamint duettjüket. Az agy idegsejtjei a saját és a partner énekére is reagáltak, a legerősebb reakciót azonban a duett váltotta ki - a két madár tehát jól tudja, mit hoz létre együtt.