Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Új jéghegy születik a Déli-sarkon

2011.11.04. 16:51
Saját szemükkel nézhetik végig a kutatók egy új jéghegy születését a Déli-sarkon: az előrejelzések szerint a majdnem New York nagyságú jégdarab a következő hónapokban fog teljesen elszakadni a jégrengetegtől.

A nyugat-antarktiszi Pine-sziget gleccseren végigfutó repedés legalább 30 kilométer hosszú és 50 méter mély. Michael Studinger, a NASA IceBridge (Jéghíd) elnevezésű műveletének szakembere szerint a hasadék két métert tágul naponta és a jégpáncél kettéhasadásával egy több mint 880 négyzetkilométeres új jéghegy fog keletkezni.

A repedés a NASA DC-8-asáról nézve
A repedés a NASA DC-8-asáról nézve
Fotó: NASA

A szakember hangsúlyozta, hogy a jelenség nem a globális felmelegedés következménye. „Az előrejelzéseink szerint még az év végén, vagy a jövő év elején egy természetes folyamat részét képező jelentős jéghegyképződésre kerül sor, ezek ciklikus események, amelyekre bizonyos időközönként számíthatunk. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2001-ben következett be, tehát várható volt, hogy valami hasonló fog történni a közeljövőben".

Nézze meg nagyban a törésvonalat!
Nézze meg nagyban a törésvonalat!
Fotó: NASA

A gleccserszakadékot idén szeptember végén fedezték fel a szakemberek, mialatt a déli-sarki jégperem állapotában bekövetkezett változásokat vizsgálták. A repülőgép fedélzetről végzett munkálatok célja, hogy betöltsék azt az űrt, amely a jégmezők alakulását figyelő ICESat műhold 2009-es nyugdíjazása és ICESat 2 nevű utódjának 2016-os üzembe helyezése között keletkezett.

„A tudomány világában sokszor előfordul, hogy lecsúszol a nagy alkalomról, mert nem vagy a megfelelő helyen a megfelelő időben" – mondta John Sonntag, a NASA Goddard űrközpontjában összpontosuló IcebRidge művelet csapatának egyik vezetője, arra utalva, hogy a kutatók számára is hatalmas jelentőséggel bír egy ilyen természeti jelenség közvetlen megfigyelése.