Grandiózus maja várost tárnak fel

2011.11.09. 10:15

A maják elfeledett városát tárják fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten. A települést az úgynevezett preklasszikus korban, időszámításunk előtt 250 táján alapították. A városban, amelynek kiterjedése harminc négyzetkilométer lehet, több nagy építmény található, a legnagyobb negyvenhat méteres.

Az Ichkabal régészeti helyszínt 1995-ben véletlenül fedezte fel egy helybéli lakos, Alejandro Cano, aki felfigyelt a prekolumbián leletekre. A feltárások csak tizenöt évvel később kezdődtek és az eredeti tervek szerint a régészeti helyszínt már az idén megnyitották volna a látogatók előtt. A maják városát azonban vastag földréteg borítja, a területet benőtte a dzsungel, így a feltárások nehézségei és a pénzügyi források szűkössége miatt a megnyitást 2013-ra halasztották.

Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet Quintana Roo szövetségi állambeli központjának igazgatója elmondta, hogy a város fontos szerepet játszhatott a maja történelemben. "A kezdetektől fogva a maja uralkodók hatalmukat grandiózus építkezésekkel fejezték ki, olyanokkal, amelyek az elfeledett városban sorakoznak" – fogalmazott Adriana Velazquez.


Nagyobb térkép Ichabalról

A régészek a település két fő építményét tárják fel, de tervezik a kisebb létesítmények feltárását is, hogy képet kapjanak a város fejlődéséről és a különböző épületek rendeltetéséről.  • Tippek
  • Árfolyam