Jusztina
10 °C
27 °C

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint visszafordíthatatlan klímaváltozás felé haladunk

2011.11.09. 15:23

A világ a visszafordíthatatlan klímaváltozás felé halad, és elveszti az esélyt, hogy korlátozni tudja a globális felmelegedést, ha a következő öt évben nem tesz bátor lépéseket – figyelmeztetett szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Éves globális energiapiaci kitekintésében a szervezet újra felsorolja, mit kellene tenni ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-növekedést 2 Celsius-fokon belül lehessen tartani az ipari forradalom előtti időkhöz képest.

A jelentés alapvető megállapítása, hogy az energiabiztonság és a klímacélok eléréséhez a legjelentősebb hozzájárulás „az az energia, amelyet nem fogyasztunk el".

Romló hatékonyság

A szervezet vezető közgazdásza azonban nem lát nagy esélyt arra, hogy az egyes államok vezetői meghozzák a szükséges áldozatokat. Fatih Birol szerint rossz irányban haladunk a klímaváltozás ügyében. Birol egy napokban tett nyilatkozatában kiemelte, hogy miközben az illetékeseknek az energiahatékonyság erősítését a kiemelt teendők közé kellene sorolniuk, ez a hatékonyság már két éve romlik.

Birol szerint 2017 után elveszítjük az esélyt arra, hogy a hőmérséklet globális emelkedését 2 Celsius-fokra korlátozzuk. A most kiadott jelentés szerint a jelenlegi ígéretek összessége csupán arra elég, hogy 3,5 Celsius-fok felett legyen az emelkedés, miközben még arra sincs garancia, hogy ezek az ígéretek teljesülnek. Azok reménye nélkül pedig 6 Celsius-fok, vagy annál is több lesz a felmelegedés.

Az IEA vezető közgazdásza a jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a világon nem a megfelelő technológia hiányzik a klímaváltozás megfékezéséhez, hanem egyértelműen a politikai akarat.