Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Romvárosokat találtak a Szaharában

2011.11.09. 13:06

Ősi romvárosokat fedeztek fel a Leicesteri Egyetem szakemberei a Szahara líbiai területéről készült műholdas felvételeken.

37764 web
Fotó: 2011 DigitalGlobe

A régészek azonosították egy várszerű komplexum agyagtéglából emelt falait, amelyek magassága néhol eléri a négy métert. Megtalálták a lakónegyedeket, a temetőket, az egykori öntözőcsatornákat is.

37765 web
Fotó: Toby Savage

„A mai sivatag egykor sűrűn lakott, megművelt, virágzó terület volt. Egészen különleges ókori tájról van szó, akár az építményeket nézzük, akár azt, hogy milyen jó állapotban maradtak fenn" – hangsúlyozta David Mattingly régészprofesszor, az expedíció vezetője.

37763 web
Fotó: Toby Savage

Az elveszett városokat a garamansok emelték. „A leletek cáfolják azokat a korabeli római beszámolókat, amelyek a garamansokat a birodalom peremén élő barbár nomádoknak és bajkeverőknek nevezték. A valóságban egy fejlett civilizációról van szó. A garamansok nagy kiterjedésű, erődített városokban éltek, írásbeliséggel rendelkeztek" – emelte ki David Mattingly.

A garamansok ókori berber törzs, amely részben földművelésből és állattenyésztésből, részben kereskedelemből élt. Államuk helyi nagyhatalom volt az 5. századig. Ellenőrizték a szaharai karavánutakat; ide áramlott a só, az arany Egyiptomból és a Szaharától délre fekvő területekről. A birodalom fennmaradását a fejlett vízgazdálkodásnak köszönhette, amelyet a garamansok a föld alatti vízkészletek csatornázásával oldottak meg.