Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Allergiát okozhatnak az alkoholos italok

2011.11.10. 09:22 Módosítva: 2011.11.10. 09:24
A téli ünnepi szezon közeledtével gyakrabban használunk illatosított gyertyákat, légfrissítőket, amelyekről érdemes tudni, hogy előhozhatják az allergiás és asztmás tüneteket, ahogyan a fűszeres vagy alkoholos italok is - hangoztatták szakemberek az amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium bostoni kongresszusán.

„A termékek egy részében olyan kémiai anyagok vannak, amelyek vérbőséget okozhatnak az orrban, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki" – figyelmeztetett Stanley Fineman allergológus, az Emory Egyetem munkatársa.

Az allergológus szerint a pácienseknek és az orvosoknak is tudatában kell lenniük, hogy ezek az illatosított termékek irritálhatják az arra érzékenyeket. Ennek hátterében az áll, hogy a divat hatására egyre többen és egyre gyakrabban alkalmazzák a karácsonyinak nevezett illatosító vegyületeket.

Stanley Caress, a Nyugat-Georgiai Egyetem professzora 2009-es tanulmányának eredménye szerint az asztmás emberek harmada túlérzékenységet mutat az illatosított termékekre. „Minél több van, annál nagyobb eséllyel okoz rohamot. Az asztmás embereknek kerülniük kellene a mesterségesen illatosított termékeket" – foglalta össze Caress.

Ugyanezen a kongresszuson hangzott el, hogy az alkoholos italok is allergiás reakciót válthatnak ki, vagy súlyosbíthatják a meglévő allergiát. Előfordul, hogy magára az alkoholra érzékeny valaki, de gyakoribb, hogy a sörben vagy borban található egyes vegyületek váltanak ki ilyen hatást. Érzékeny lehet valaki például az árpára, szőlőre, malátára, komlóra vagy az élesztőre. A túlérzékenységi tünetek között lehetnek: kipirosodott, viszkető szem, vérbőség az orrban, gyomorpanaszok vagy légzési nehézségek. Sami Bahna allergológus kiemelte, hogy különösen a már meglévő ételallergia adhat okot az óvatosságra, mert ilyen esetben az alkohol súlyosbíthatja a tüneteket.