A gyerekkori bántalmazás és zaklatás növeli a szívproblémák kockázatát

2011.11.14. 14:58
Azoknál a nőknél, akik kislány korukban ismételt szexuális bántalmazásnak voltak kitéve, 62 százalékkal nagyobb a szívproblémák kockázata, mint nem zaklatott nőtársaiknál - közölték eredményüket vasárnap amerikai kutatók.

Az Amerikai Szívtársaság orlandói találkozóján ismertetett tanulmány kiemeli a a korai életkorban elszenvedett szexuális bántalmazás hosszan elhúzódó fizikai hatását. A zaklatások elszenvedői sokszor választanak kockázatos megküzdési stratégiákat, így a túlevést, túlzott alkoholfogyasztást és dohányzást.

A bostoni Brigham és Női Kórház kutatói egy 67 ezer nővér bevonásával készült követéses felmérés adatait elemezték. A tanulmányban részt vevő nők kilenc százaléka számolt be arról, hogy súlyos fizikai bántalmazást szenvedett el  és 11 százalékuk arról, hogy megerőszakolták gyerekkorában vagy kamaszként.

A Janet Rich-Edwards által vezetett kutatócsoport az adatok elemzésekor úgy találta, hogy azok között, akiket többször kényszerítettek szexre gyerekként vagy kamaszként, 62 százalékkal gyakrabban fordult elő szívroham vagy szélütés későbbi életükben. A fizikai bántalmazásnak is hatása volt a későbbi szívkockázatra. A megvert nők körében 45 százalékkal bizonyult magasabbnak a szívproblémák kockázata. Az enyhébbnek számító erőszaknak nem mutatkozott hatása a szívkockázatra.

A gyerekkori bántalmazások és a felnőttkori szívérrendszeri betegségek közötti kapcsolatot legerőteljesebben a kamaszkori, majd felnőttkori elhízás teremtette meg, de a dohányzás és az alkohollal való visszaélés is gyakran bukkant fel rizikótényezőként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport