Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Már nincs megemelkedett sugárzás nálunk

2011.11.15. 13:22

A legfrissebb mérési adatok alapján Magyarországon már nincs megemelkedett radioaktív sugárzás – közölte Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója kedden.

A francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) viszont jód-131-es részecskék nyomára bukkant Franciaország légterében kedden. A szennyezettség mértéke nem jelent veszélyt az emberi szervezetre – valószínűleg ugyanarról a forrásról van szó, mint amely a péntekei megemelkedett sugárzást is okozta Európa-szerte.

Magyarországon a jód-131 részecskékből származó radioaktív sugárzás mértéke az OKI összes mérőállomásán visszaállt a normál, úgynevezett háttérszintre. A főigazgató információi szerint továbbra sem tudni, hogy honnan eredt, illetve mi okozta Európa-szerte a radioaktív szint megemelkedését.

A NAÜ múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették: a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére. Az ENSZ-szervezet már akkor jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte, hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik.

Sáfrány Géza, az OSSKI főigazgatója korábban azt mondta, az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését. Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben.

A márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta voltak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem állt fenn.