Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Római kori fürdőt tártak fel az Égei-tenger partján

2011.11.22. 11:11

Római fürdő került napvilágra Izmir közelében az ősi Metropolisz feltárásakor. Az ókori város romjai az Égei-tenger partján, Torbali és Özbey települések között, Izmirtől 40 kilométerre délkeletre találhatók. A területen a kora bronzkorban, mintegy ötezer éve telepedtek meg, a város születését az időszámításunk előtti 3-2. századra datálják. Akkor emelték a középületeket, építették színházát. Metropolisz tehetős település volt, bevételei részben a Szmirna (Izmir) és Epheszosz közti kereskedelem megadóztatásából származtak. A város a 15. századi török hódítás után néptelenedett el. A régészeti helyszín feltérképezését 1972-ben végezték el, az ásatások pedig 1989-ben kezdődtek.

Az idei ásatási szezon négy hónapja alatt a régészek több épületet is feltártak, köztük egy száz négyzetméteres római fürdőt - olvasható a The Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap online kiadásában. A feltételezések szerint a fürdőt az időszámításunk előtti 2. században, Antoninus Pius római császár uralkodása alatt (138-tól 161-ig) épült, és mint Serdar Aybek ásatásvezető régész kiemelte: kisebb, mint Metropolisz többi közfürdője.

Az évezredek megkímélték a négyszögletes épület gazdagon díszített mozaikpadlózatát. Napvilágra került Zeusznak és Tükhének, a szerencsés véletlen és a kiszámíthatatlanság istennőjének a szobra is.