Zsófia
17 °C
21 °C

Újabb klímabotrány Nagy-Britanniában

MTI/Index
2011.11.23. 15:40
Az éghajlatváltozással kapcsolatos két évvel ezelőtti email botrány után most megint kiszivárgott a Kelet-angliai Egyetem klímaszakértőinek néhány levele, ami felfordulást okozott a közeledő ENSZ-klímacsúcs előtt.

A kutatók még nem tudták végignézni a kedden közzétett ötezer emailt, de a Kelet-angliai Egyetem által megvizsgált néhány levél eredetinek tűnt. Az egyetem közleménye szerint a most nyilvánosságra hozott emaileket valószínűleg a két évvel ezelőtti akcióban lopták el, és egészen mostanáig visszatartották őket, hogy megsemmisítő csapást mérjenek a dél-afrikai Durbanban jövő héten megtartandó ENSZ-klímacsúcsra.

Amennyiben a feltételezés beigazolódik, akkor az újabb kiszivárogtatás a Climategate néven elhíresült botrányt próbálja megismételni.

2009 novemberében nyilvánosságra került a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer emailből álló levelezése. Egyes emailek a klímaszkeptikusok (az ember által okozott klímaváltozás tényét tagadók) szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták vagy elrejtették az adatok egy részét, hogy megvédhessék tudományos álláspontjukat a klímaváltozás veszélyeiről és emberi eredetéről.

Az akkori kiszivárogtatás szerepet játszott a 2009 decemberében megrendezett koppenhágai klímacsúcs sikertelenségében. A botrányt követően sok kritika érte a klímatudósokat amiatt, hogy megpróbálják elrejteni adataikat és módszereiket a kételkedő szakemberek elől. Az intézmény szerint ma már jóval átláthatóbban és nyitottabban dolgoznak.

Kiragadott kontextus

A Pennsylvaniai Állami Egyetemen dolgozó Michael Mann – akinek neve mindkét esetben felmerült – „szánalmas epizódnak" nevezte a kedden történteket, a fosszilistüzelőanyag-ipar embereit hibáztatva a „honlapok rosszindulatú, bűncselekménynek számító feltörése, és a személyes levelezések kontextus nélküli részleteinek kiszivárogtatása miatt".

Mint azt Bob Ward, A London School of Economics Grantham Klímaváltozás-kutató Központjának munkatársa elmondta: „a régi levelek szelektív bemutatásának egyértelműen az a célja, hogy félrevezessék a nyilvánosságot és a politikusokat az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás bizonyítékainak erősségéről".

A mostani kiszivárogtatás forrása egyelőre tisztázatlan, mint ahogy a két évvel ezelőtti elkövető személyét is homály fedi, bár a brit rendőrség szerint a nyomozás még mindig tart az ügyben.

A tudományos közvélemény a 2009-es klímabotrány idején független kutatásokkal – például a Berkeley Earth Projecttel – próbált utánajárni annak, hogy Mann és társai tényleg csúsztattak-e, amikor a klímajelentéseken dolgoztak. Ezek a vizsgálatok Mannék álláspontját erősítették meg.