Az álom segít feldolgozni a rossz emléket

2011.11.24. 16:08

Amerikai kutatóknak agyi szkenneléssel sikerült kimutatniuk, hogy az alvás segít feldolgozni a kellemetlen és traumatikus élményeket – írja a BBC hírportálja. A legtöbb embernek élete egy vagy több pontján meg kell küzdenie traumatikus élményekkel is, amelyek érzelmi zavart hagyhatnak maguk után, ha nem sikerül megfelelően feldolgozni ezeket.

A berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársai erős érzelmeket kiváltó képeket mutattak önkénteseknek, akiknek órákkal később újra meg kellett nézniük a felvételeket. A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál, akiknek volt lehetőségük közben aludni, kevésbé aktiválódtak az újbóli látványnál az érzelmekhez köthető agyterületek, viszont nagyobb aktivitást mutattak a racionális gondolkodáshoz köthető régiók.

A kísérletekhez 35 önkéntest toboroztak, akiket két csoportba osztottak. Miután 150, erős érzelmeket kiváltó képet mutattak a résztvevőknek, az egyik csoport alhatott, míg a másik nem. Pár óra elteltével egy MRI készülékkel követték nyomon az önkéntesek agyi aktivitását, miközben másodszor is végig kellett nézniük a felkavaró fotókat.

Azoknál, akik alhattak, kisebb aktivitást tapasztaltak az amigdalában, az érzelmekkel kapcsolatos agyterületen, miközben nagyobb aktivitást mutatott a prefrontális kéreg, amely a racionálisabb gondolkodással összefüggő agyi régió. Ezzel szemben azoknál, akik nem alhattak, jóval erőteljesebb érzelmi reakciókat tapasztaltak.

A kutatók úgy vélik, hogy a REM fázis alatti alvás alatti agyi kémiai folyamatok magyarázhatják az észlelt változásokat. „Tudjuk, hogy a REM alvás alatt élesen csökken a norepinefrin, egy stresszel összefüggő agyi vegyület szintje" – indokolta Matthew Walker kutatásvezető. A REM alvás közben ebben a neurokémiailag biztonságos környezetben éljük újra az erőteljes érzelmeket, így azok ébredés után veszítenek erejükből. A tanulmányt a Current Biology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.  • Hírek
  • Hírek