Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Gyógyítható lehet az álmatlanság

2011.11.24. 10:16

Egy lépéssel közelebb jutottak a kutatók az álmatlanság gyógyításához, miután felfedezték az enzimet, amely felelőssé tehető azért, hogy felébrednek alvásukból az emberek – számolt be amerikai kutatók eredményéről a Daily Telegraph..

A tanulmány szerint rábukkantak arra a kémiai kapcsolóra, amely felszínessé teszi az alvást és felébreszti az embereket, és amelynek gátlásával pihentető alvást lehetne elérni. „Az alvást, a tudatosságban beálló egyik legtitokzatosabb elmozdulást a biológiai folyamatok, a környezet és a viselkedés közötti igen finom egyensúly szabályozza, ám ennek teljes mechanizmusát még nem értjük" – mondta Subimal Dutta, a Journal of Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmány egyik szerzője.

A kutatás célja az alvás sejtszintű szabályozási folyamatainak jobb megértése volt. Az alvászavarok jelenlegi kezelési módja nem hoz ideális eredményt, ráadásul sok nem kívánatos mellékhatással járnak. A kulcsfontosságú enzimek vizsgálata reményeik szerint elvezethet egy specifikusabb, finoman hangolható megközelítés kidolgozásához az alvászavarok kezelésében.