16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Árpád-kori temetőt találtak Jásdon

2011.11.28. 15:49

A Veszprém megyei Jásdon folyó csatornázási munkálatok közben Árpád-kori temetőre bukkantak, a régészek eddig közel negyven sírt tártak fel. A sírok száma becslések szerint megközelítheti a kétszázat a közművesítés területén.

D  NL20111128005
Fotó: Nagy Lajos

A rendkívül gazdag leletanyagból kiemelkedőnek számítanak a teljes csontvázak mellett a csak az Árpád-korra jellemző ezüst hajkarikák, de a helyenként közel kétméteres csatornaárkokból 12. századi pénzérmék, számszeríj-nyílhegy és római kori pénzérme is előkerült – mondta Pintér László régész, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum munkatársa.

A feltáráson talált hajkarikák.
A feltáráson talált hajkarikák.

A temetőt a 11. századi közösség létesítette feltehetően az 1164-ben alapított bencés monostor mellé, és egészen a török hódítás koráig, a 16. század végéig használhatták. Akkor a monostor a faluval együtt teljesen elpusztult. A napokban megkezdett ásatás során az egykori monostor faragott kövei ugyancsak a felszínre kerültek az Árpád-kori téglák és kerámiák mellett.A korabeli temetkezés jellegzetessége, hogy a templom körüli sírgödröket a felkartól a fejrészig terméskővel rakták körbe. Ez a hagyomány a 12. század körül elhalt.

A régészek eddig több mint 30 sírt tártak fel
A régészek eddig több mint 30 sírt tártak fel

A Jásdon előkerült leletanyagot restaurálásra, feldolgozásra a Laczkó Dezső Múzeumba szállítják, és a település tervei szerint falutörténeti kiállításon mutatják majd be. Az ásatásokat tavasszal folytatják. A szakember a temető feltárása mellett fontosnak tartaná a csatornázáson kívül eső omladékréteg további kutatását is, amely az egykori jásdi bencés monostorról szolgáltatna bővebb adatokat.  • Hírek
  • Hírek