Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Kiborg kémek lesznek a bogarak

2011.11.30. 09:19
Hamarosan élő poloskákra szerelt mikrofonokkal is lehallgathatnak embereket, ha a Michigani Egyetem kutatói véghez tudják vinni ördögi tervüket. A bogarakból már ki tudnak nyerni energiát, ami a mikrofonok energiaellátásához szükséges, már csak az érzékelők és kommunikációs eszközök felszerelését kell megoldani.

A mikroelektronika gyors fejlődése ellenére még nem készültek olyan robotok, amelyek felvehetnék a versenyt valódi rovarokkal. Az apró szárnyas élőlények mindennél ügyesebben manővereznek a levegőben, és olyan helyekre is könnyen eljutnak, ahová az emberek be nem tehetik a lábukat. A Michigani Egyetem kutatói ezért inkább a bogarakat akarják úgy átalakítani, hogy azok segítsenek nekünk adatokat gyűjteni.

Hullám, rezgés

A megoldás nem olyan egyszerű, hogy a bogarakra rászerelünk egy rakás parányi szenzort, mert először az eszközök energiaellátását kell megoldani. A kutatók elvetették a miniatűr napelemek használatát, mert azok csak fényben működnek, és inkább a rezgés energiáját próbálták begyűjteni.

Fotó: University of Michigan

Készítettek egy háromrétegű, spirál alakú generátort, aminek a külső két rétege egy PZT-5H elnevezésű kerámia, ami mechanikus feszültség hatására elektromos töltést generál. A harmadik réteg a szerkezet vázát adja. A kutatók egy zöld színű bogárfajt (Cotinis nitida) választottak kísérleti alanynak.

A szárny tűnt a legjobb energiaforrásnak, de a membránja nem volt elég merev ahhoz, hogy elbírja a generátort, ami a bogár repülési képességét is jelentősen csökkentette. Inkább a szárnyizomra koncenctráltak, és a tekercseket úgy építették be, hogy az egyik végük közel legyen a szárny tövéhez. A két eszköz két grammnál könnyebb, és repülés közben 45 mikrowatt energiát termelnek.

Kiborg kémek

Egészen elszállt a kutatók fantáziája azzal kapcsolatban, hogy mi mindenre használhatnák a kiborg bogarakat. Azt találták ki, hogy apró hátizsákokban idegi elektródákat, kommunikációs berendezéseket, mikrofonokat és más érzékelőket szerelnek az állatokra.

Pár milliméteres tekercsek termelik az áramot
Pár milliméteres tekercsek termelik az áramot
Fotó: University of Michigan

Így a rovarhadsereg lehallgathatná a beszélgetéseket, felmérhetné az ember számára veszélyesnek tűnő terepet, robbanóanyagot kereshet, vagy katasztrófa esetén segíthet megtalálni a romok alá rekedt túlélőket. A biológiai akku készen áll arra, hogy értelmes célokra használják.  • Vennék
  • Hírek