Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem jó a gomba a kokainra

2011.12.02. 12:18

Kockázatos taktika lehet, ha mérgező gombákat használnak a kokacserje és más illegális drogültetvények elpusztítására, mert nincs elegendő adat arra vonatkozóan, hogy mennyire tartható a hatásuk kontroll alatt – állapították meg szerdán közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok kongresszusa kutatókat kért fel, hogy vizsgálják meg az illegális drogok előállítására alkalmas növények elpusztításának lehetőségét az úgynevezett mikoherbicidek segítségével. Ezek olyan toxikus gombák, amelyek fajspecifikusan támadják meg és pusztítják el a növényeket, így a kokain, a marihuána vagy az ópium gyártására termesztett ültetvényeket is.

A mikoherbicideket általában gyomnövények elpusztítására használják, de adott fajokat specifikusan is támadhatnak velük. Több évig a talajban maradnak, ahol további szaporodásra képesek. A megfertőzött növény 10-60 százalékát pusztíthatják el, de akár teljesen hatástalanok is lehetnek túl sok eső vagy éppen szárazság miatt. A tanulmány végkövetkeztetése az, hogy túl kevés adat áll rendelkezésre a mikoherbicidek környezeti hatásáról is, emiatt bizonytalan, hogy érdemes-e alkalmazni ezeket a drogok elleni harcban.