Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Jövőre több pénz jut a tudományra

2011.12.05. 15:53
Jelentős többséggel támogatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendkívüli közgyűlése a kutatóintézet-hálózat megújítását, és két héten belül kinevezik az új kutatóközpontok főigazgatóit. A magyar tudomány sokkal több állami támogatással számolhatnak 2012-ben, mint az elmúlt években.

Pálinkás József, az MTA elnöke történelmi jelentőségű döntésnek nevezte a közgyűlés határozatát, ami hatékonyabb működést biztosít az MTA intézményrendszerének. A kutatóintézet-hálózat megújítását célzó előterjesztés 74 százalékos támogatást szerzett, a többi dokumentumot 85-86 százalékos többséggel szavazták meg.

A korábbi 38 kutatóintézetből és 2 kutatóközpontból álló rendszer helyett öt kutatóintézetből és 10 kutatóközpontból álló struktúra jön létre.

„Az előkésztés során az államigazgatási előkészítés már megtörtént, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már aláírta azt a dokumentumot, amely lehetővé teszi az átalakulást. A végső döntést a közgyűlés hozta meg" - fogalmazott az MTA elnöke. Pálinkás József két héten belül nevezi ki az új kutatóközpontok főigazgatóit, akiknek megbízása legfeljebb egy évre szól, ezalatt választják ki – pályázati úton, nemzetközi szakértői zsűri részvételével – az új főigazgatókat.

Az MTA és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) támogatása jelentős mértékben, összesen 7,7 milliárd forinttal nő 2012-ben. Az OTKA támogatása 44 százalékkal, 2,5 milliárd forinttal emelkedik, míg az MTA támogatása 5,2 milliárd forinttal kap többet, és ebből 1,4 milliárd forint jut a Lendület-programra, 600 millió pedig a támogatott akadémiai kutatócsoportokra.

„Nagy fejlesztéseket indíthatunk el, kétszáz kiváló kutatót veszünk fel. A világ nagy kutatóközpontjaiból hívjuk haza a kiválóságokat, akiknek versenyképes béreket biztosítunk: az egyetemi tanárok bérének másfél-kétszeresét kínáljuk" - mondta el Pálinkás József. Tervezik egy másik projekt indítását is, amelynek keretében Nobel-díjhoz közeli tudósokat hívnak meg Magyarországra néhány hónapra.