Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Nanotechnológia váltja az antibiotikumokat

2011.12.05. 11:04

Az amerikai hadsereg kutatási részlege (DARPA) új antibiotikumok kifejlesztése helyett – amelyek csak addig működnek, amíg az adott baktérium rezisztenssé nem válik – inkább könnyen adaptálható, nanotechnológiával készülő hatóanyagokkal küzdene a járványok ellen.

Az ügynökség javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy miként használják az úgynevezett kis interferáló RNS-t (siRNS) a baktériumok elleni harchoz. Ezek a néhány bázispárnyi hosszúságú genetikai kódrészletek felkutatják a tükörképüket a sejtben, például egy baktériumban, és elfojtják. Ez megállítja a fehérjetermelést, ami a kórokozó halálához vezet.

A DARPA rugalmas nanorészecskéket keres, amelyek menet közben újraprogramozhatóak, specifikus siRNS hozzáadásával, így alkalmasak lennének arra, hogy elbánjanak a járványokkal.

Lassan már nincs mivel gyógyítani

A probléma égető, hiszen a nem megfelelő alkalmazás miatt évről évre az baktériumok egyre nagyobb része válik rezisztenssé a különböző antibiotikumokkal szemben. A lakosság nagy része szinte mindenre ezt a gyógymódot választja, ami rohamosan csökkenti az eddig alkalmazott gyógyszerek hatékonyságát.

A probléma megoldására itthon az Országos Epidemiológiai Központ és az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megbízott, antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó szakmai bizottság akciótervet dolgozott ki, melyet az európai antibiotikumnapon mutattak be a szakmai nagyközönségnek.