Ágnes
-1 °C
2 °C

Nyersanyagban gazdag az óceánfenék

2011.12.05. 09:32
Kétezer nyolcszáz méterrel a tengerszint alatt német kutatók jelentős fémkészleteket fedeztek fel az Indiai-óceánban. Az értékes kőzet vörösréztartalma csaknem 24 százalék - ez a legmagasabb érték, amelyet valaha tengerfenéken mértek.

A Német Nyersanyag Ügynökség (Dera) szakértői Madagaszkártól keletre aranyban, ezüstben, bizmutban, szelénben, tellúrban és indiumban bővelkedő kőzeteket találtak a tengerfenéken. A kutatók hanghullámokkal és mágneses mezőt mérő műszerekkel vizslatták az óceán mélyét.

A nyolcvanas években már megtalálták a fémek jelenlétére utaló nyomokat, most viszont közelebbről is megvizsgálták ezeket a helyszíneket. A jelenlegi expedíció csak szúrópróbaszerűen tudta felbecsülni a készleteket, azok valós kiterjedéséről csak fúrásokkal lehetne többet megtudni. A hír mégis fellendítheti a mélytengeri bányászatot, amely eddig tetemes költségei miatt kevésbé volt kifizetődő. A kereslet és az árak növekedésével azonban ez változhat a jövőben.

A Geology című szaklapban megjelent cikk szerint egyes tengeri fémkészletek kiaknázása akár kifizetődő üzlet is lehet. Számításaikhoz a tudósok 106 reprezentatívan kiválasztott tengerfenéki fémlelőhelyet vizsgáltak meg.

A németországi Leibniz Tengertudományi Intézet kutatóinak becslése szerint a világszerte ismert vulkáni vonulatok közvetlen környezetében 600 millió tonna masszív szulfid rejtőzik. Ebből 30 millió tonna réz és cink. Ezzel a fémek összes tengerfenéki előfordulása alig haladja meg a szárazföldön egyetlen év alatt kitermelt mennyiséget.

Németország azt reméli, hogy a kutatások eredményei alapján - Kína és Oroszország után - ő is kap hozzáférési jogot az ENSZ-től a fémben gazdag területekhez.