Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Egereknél hatásos az Ebola-vakcina

2011.12.06. 15:05

Egereknél hatásosnak bizonyult egy Ebola elleni vakcina, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki - számolt be róla a BBC. Kifejlesztői szerint ez az első olyan Ebola-vakcina, amely hosszú távon életképes marad, ezért sikeresen raktározható.

Az eddig kifejlesztett minden vakcina-jelölttel az volt a gond, hogy a tárolás során károsodott a benne lévő legyengített vírus, így a szer elveszítette hatékonyságát. Az új vakcinában azonban legyengített kórokozó helyett szintetikus vírusfehérje van, amely képes az Ebola vírus felismerésére és jóval stabilabb is elődeinél.

A vakcina a beoltott egerek 80 százalékát megvédte a vírus halálos törzsétől és szárítva, fagyasztva tárolható - mondta el Charles Arntzen biotechnológus, aki az Arizonai Állami Egyetemen a fejlesztők között volt.

Az 1976-ban azonosított Ebola magas lázzal, kiterjedt külső és belső vérzéssel jár együtt, ellenszere egyelőre nincs. A vírustörzsektől függően az esetek 90 százalékában halálos. Az Ebola ellen jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina, a betegség közeli kontaktus révén emberről emberre terjed. A kórokozó, amely tucatnyi járványt okozott Afrika-szerte, egyaránt veszélyes emberre és más főemlősökre is, emellett biológiai fegyverként is számon tartják. A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.