Géza
-11 °C
-4 °C

Genetikai oka is lehet a hiperaktivitásnak

2011.12.06. 20:44

Egyes agyi jelátadásban szerepet játszó génváltozatok felbukkanása is kapcsolatban lehet a figyelemhiányos, hiperaktív zavar (ADHD) kialakulásával - idézi amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Tanulmányukba a Philadelphiai Gyermekkórház kutatói 1000 ADHD-val és 4100 anélkül élő gyereket vontak be, akiknek teljes genomját meghatározták. Eredményeiket korábbi, összesen 12 ezer gyerek részvételével készült vizsgálatok adataival is összevetették.

Az ADHD-val élő gyerekek legalább tíz százaléka esetében tapasztaltak a genomon belül négy génnél úgynevezett kópiaszám változatokat, amikor egyes DNS-szakaszok duplán szerepelnek vagy kimaradnak. Mind a négy gén a glutamát-receptor géncsalád tagja. A glutamát egy fehérje, amely az idegsejtek közti jelátadásban játszik szerepet.

„Megállapításaink közelebb vihetnek az ADHD-s tünetek okához a betegséggel élő gyerekek egy alcsoportjánál" - emelte ki közleményében Hakon Hakonarson kutatásvezető a kórház alkalmazott genetikai központjának igazgatója. A tanulmányt a Nature Genetics című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft