Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Radioaktív céziumot találtak tejporban

2011.12.06. 13:28
A japán Meiji élelmiszeripari vállalat visszavonja a terméket, amiben radioaktív anyagot talált. A szakértők azt feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor a levegőbe került sugárzó részecskék okoztak gondot.

A Meiji keddi bejelentése szerint 400 ezer doboz csecsemőknek szánt, kizárólag Japánban forgalmazott tejport hív vissza a boltok polcairól. Egyelőre tisztázatlan, hogy a radioaktív cézium miként került a tejporba, de a cég illetékesei azt feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai. Elképzelhető, hogy a szárításhoz használt forró levegő tartalmazta a cézium izotópokat.

A Meiji mérései azt mutatták, hogy kilogrammonként akár 30,8 becquerel is lehet a tejpor cézium-szintje. Bár Japánban a megengedett határérték 200 Bq/kg lenne, a vállalt saját döntése alapján visszahívja a terméket.

Nincs vége

Úgy tűnik, Japán még nagyon sokáig érzi majd a tavaszi atomerőmű-baleset hatásait. Hétfőn derült ki, hogy újra radioaktív anyagokkal szennyezett víz szivárgott az erőmű környékéről a az óceánba.

Novemberben pedig több, egymástól független kutatás is kimutatta, hogy veszélyes mértékben radioaktív a talaj az erőmű 70 kilométeres körzetében, az ott mért értékek még a katasztrófa után megemelt sugárzási szintent is meghaladják. A tanulmányok megjelenése után hirtelen megtiltották a Fukusimában megtermelt rizs forgalmazását.  Korábban a Japán kormány korai, nem átfogó vizsgálatokra hivatkozva azt állította, hogy a terület biztonságos.  • Vennék
  • Bankszámla