Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tudor-kori hajódokkot találtak

2011.12.06. 15:06

Angol régészek VIII. Henrik hajódokkjának helyét fedezték fel a délkelet-angliai Kent grófságban. A hajódokk maradványokat és a középkori leleteket a grófság északi részén lévő Chatham városában, a Medway folyó partján, a Command House nevű kiskocsmánál folytatott ásatás során tárták fel.

A leletek azt bizonyítják, hogy a pub a város egyik legrégebbi hajódokkjának helyén áll. A régészek VIII. Henrik korabeli hajóépítők által használt kampókra, szögekre és fedeles korsókra bukkantak. „Találtak egy gyönyörű tetőcserép darabot, amely valószínűleg a középkori Chatham templomból származik. Egy agyagsípot, néhány vasszerkezetet és egy feltehetőleg Tudor-kori téglát" - mondta el a BBC-nek Richard Holdsworth, a Chathami Történelmi Hajódokk illetékese.

A dokk és térsége szerepel a brit kormány lehetséges világörökségi helyszíneket felvonultató listáján. Nagy-Britannia évente egy helyszínt javasolhat és a medway-i tanács reményei szerint a mostani felfedezésnek köszönhetően a chathami dokk jelölése 2013-ra is előre kerülhet.

Az első írásos bizonyíték, amely szerint a Brit Királyi Haditengerészet használta a Medway folyót 1547-ből, VIII. Henrik halálának évéből származik. I. Erzsébet (1558–1603) uralkodása idején Chathamban volt a szigetország hajóflottájának legfontosabb dokkja, a királynő hajóinak többsége a Medway folyón vészelte át a telet. 1613-ban a chathami dokk átköltözött a mai helyére, a Tudor-kori elődöt pedig átépítették.