Márta, Flóra
20 °C
33 °C

3,5 fokos felmelegedés felé tart a Föld

2011.12.07. 10:27 Módosítva: 2011.12.07. 10:30
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó jelenlegi ígéretek alapján 3,5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés felé halad a Föld, ami jóval meghaladja a legfeljebb 2 Celsius-fokos felmelegedési célt – áll egy kedden Durbanben ismertetett jelentésben.

A gázkibocsátások növekedésének ütemét tekintve a kormányoknak csak négy évük lesz arra, hogy megfordítsák a tendenciát, és elkerüljék a nemzetközi közösség által 2010-ben elfogadott 2 Celsius-fokos célkitűzés eléréséhez szükséges tömeges kiadásokat – áll az ENSZ klímakonferenciájának szünetében ismertetett jelentésben.

A világ nagymértékű felmelegedés, magas kiadások és nagy veszély felé tart – összegezte a Climate Analytics és az Ecofys tanácsadó cégek számára a kutatást elvégző szakértő csoport a felmérés eredményeit.
"A jelenlegi ígéretek alapján a felmelegedés mértéke 3,5 Celsius-fokos lesz" – írják a dél-afrikai Durbanben péntekig tartó klímakonferencia szünetében bemutatott tanulmányban.

A jelenlegi tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti állapothoz képest 2 Celsius fokos szinten belül kell tartani ahhoz, hogy az éghajlatváltozás legpusztítóbb következményei elkerülhetők legyenek. A célkitűzést a 2009. évi koppenhágai klímakonferencián fogadták el, és 2010-ben a nemzetközi közösség ratifikálta a mexikói Cancúnban. Ezzel a felmelegedéssel meg lehetne előzni az általános klímaváltozás legsúlyosabb következményeit.
Az iparosodási időszakhoz képest a hőmérséklet máris 0,8 Celsius fokkal nőtt. A legfeljebb 2 Celsius-fokos felmelegedés elérése érdekében az országok többsége önként vállalta, hogy csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezen ígéretek szerint 2020-re összesen 55 milliárd tonna üvegházhatású gázt bocsátanának ki, azaz 11 milliárd tonnával többet, mint amennyi szükséges lenne a legfeljebb 2 Celsius-fokos felmelegedési iránycél teljesítéséhez. Következésképpen az energiahatékonyság és a kisebb széntartalmú energiára való áttérés költségei 2020 után várhatóan jelentősen megnőnek, hogy behozzák az elvesztegetett időt – mutatnak rá a jelentés szerzői.