Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A csecsemők korán megtanulják, kiben bízhatnak

2011.12.07. 16:40
A csecsemők korán megtanulják, hogy ki vezeti félre őket, és az újabb trükközési kísérleteknél nem hagyják magukat becsapni - figyelték meg kanadai kutatók.

A csecsemők szokásosan lemásolják a hangokat, arckifejezéseket és akciókat, amelyeket megfigyelnek, ám a montreali Concordia Egyetem kutatói úgy találták, hogy ha egy felnőtt becsapja őket, azt a személyt nem követik tovább. Az Infant Behavior and Development című szakfolyóiratban közzétett megállapítások alátámasztják azokat a korábbi megfigyeléseket, hogy a csecsemők különbséget tudnak tenni megbízható és megbízhatatlan információforrások között.

Diane Poulin-Dubois, a tanulmány egyik szerzője elmondta: a csecsemők a nagyobb gyerekekhez hasonlóan nyomon követik, hogy a velük kapcsolatba lépő egyén pontos vagy pontatlan, és a későbbi tanulási folyamatban felhasználják ezt az információt. Kifejezetten úgy választanak, hogy nem tanulnak olyasvalakitől, akit megbízhatatlannak ismertek meg.

A tesztben 13-16 hónapos babák vettek részt, akik előtt a kísérlet vezetője belenézett egy dobozba, és úgy tett, mintha abban valami nagyon érdekeset talált volna. A teszt megtervezői arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek követik-e a példáját, megnézik-e, hogy a dobozban játék van vagy üres.

A következő feladatban ugyanazok a felnőttek a kezük helyett a fejükkel kapcsoltak fel egy billenőkapcsolós lámpát, és azt figyelték, hogy a babák követik-e tettüket. Kiderült, hogy az első tesztben megbízhatatlannak bizonyult kísérletvezetőket csak a babák 34 százaléka követte a második próba során, míg a megbízhatónak nyilvánított vezetőket a 61 százalékuk.