17 éves diáklány fejlesztette ki a rákkezelés svájcibicskáját

2011.12.09. 13:02

Egy 17 éves kaliforniai diáklány, Angela Zhang nyerte meg a Siemens és a George Washington University közös tudományos versenyét, a 13. alkalommal megrendezett Siemens Competitiont. A 100 ezer dolláros fődíjat egy rákkezelési áttöréssel érdemelte ki a cupertinoi Mona Vista High School végzős diákja, akiért érthető módon máris Amerika legjobb egyetemei kapkodnak.

Zhang egy olyan nanorészecskét fejlesztett ki, ami a rák-őssejteket képes megtámadni, ezen felül arany- és vasoxid-tartalma miatt segít a mágneses és akusztikus alapú képalkotási eljárásokban is. A nanorészecskét a salinomycin nevű gyógyszer juttatja a tumor közelébe, ahol az célzottan és hatékonyan fejti ki a hatását. A megoldást a rákkezelés svájcibicskájaként emlegetik a kutatók, mivel univerzálisan használható, és átlép a gyógyszerrezisztencia problémáján is.

A diáklány 2009 óta dolgozott az eljáráson, saját becslése szerint 1000 óra munkája fekszik benne. A kutatás során a Stanford egyetem egyik professzora segítette.  • Tippek
  • Lakáshitel